Néhány gondolat a masszázsról általánosságban

A masszsázs egy ősi gyógymód, már időszámtásunk előtt 4000-ből is kerültek elő írásos emlékek, feljegyzések, ennek ellenére csak néhány évtizeddel ezelőtt kezdték el igazán elismerni és bevezetni az orvosi gyakorlatban is.

A masszázs az érintés kölcsönhatása, a kéz kapcsolata a testtel, ugyanakkor a masszázs nemcsak a bőrfelületet érinti, hanem az izmoknál és a csontoknál is mélyebbre hatol, az alapos masszázs az ember egész lényét áthatja. Ebben fontos szerepet játszik az, hogy kialakuljon a masszőr és a páciens közötti kapcsolat, a páciens meg tudjon bízni a masszőrben és kellő képpen el tudjon lazulni, a masszőr pedig képes legyen folyamatosan figyelni a páciens állapotára, reakcióira, visszajelzéseire.

A jól kivitelezett masszázs minden téren pozitívan befolyásolja az embert. Testi szempontból az ellazulásból és az izmok tonizálásából származik haszon, de elősegíti a vénás vér áramlását, növeli a hemoglobinszintet, pezsdíti a nyirokáramlást, nyújtja az ízületek kötőszöveti elemeit is. Lelki vonatkozásban a masszázs nemcsak a feszültséget és a szorongást szünteti meg, segít, hogy jobban tudatosuljon bennünk a testünk egésze, azok a részei is, amelyeket érintünk, és azok is, amelyektől “elvágva” érezzük magunkat.

A szakszerű masszázs jó közérzetet, bizalmat és örömérzést teremt. Ugyanakkor rengeteg energiát szabadíthat fel, amelyet addig feszültség kötött le, átalakíthatja a rossz beidegződéseket, megváltoztathatja a testtartást és az arckifejezést. A masszázsnak rendkívül fontos az érzelmi töltete is.

A masszázsból származó szellemi haszon nehezen megfogható, mert ez olyasmi, aminek a lényege nem meghatározható, ahhoz hasonlítható, amikor az ember megéli a pillanatot, tökéletesen a jelenben van, így a meditációs tapasztaláshoz hasonló.